اسرار میقات با استناد به حدیث شبلی

خبرگزاری تسنیم  
کد خبر: 16340

اسرار میقات با استناد به حدیث شبلی

۰۴ تير ۱۴۰۲ 

اخبار حج ۱۴۰۲ 

 

از جمله محل‌های تجلّی خداوند در سفر حج مواقیت پنج گانه است؛ میقات به معنای اذن دخول طلبیدن برای زیارت است، در میقات سالک الی الله رهائی خود را از تعلقات با زبان بی زبانی فریاد می زند.

به گزارش تسنیم حجت‌الاسلام موسوی مطلق که در سرزمین وحی حضور دارند، در یادداشتی اسرار میقات را بیان کرده است:

میقات همان طور سینا برای سالکان و عارفان کوی دوست است.

مشخص کردن محل میقات ها توسط شخص رسول الله صلی الله علیه واله وسلم صورت کرفت است.

در قرآن هم میقات زمانی داریم و هم میقات مکانی ،که در حج مقصود میقات مکانی است. یکی از موارد میقات زمانی در جریان حضرت موسی علیه السلام است وَوَاعَدْنَا مُوسَىٰ ثَلَاثِینَ لَیْلَةً وَأَتْمَمْنَاهَا بِعَشْرٍ فَتَمَّ مِیقَاتُ رَبِّهِ أَرْبَعِینَ لَیْلَه …

و میقات مکانی نیز متعلق به حضرت موسی علیه السلام است که آمده :و وَلَمَّا جَاءَ مُوسَىٰ لِمِیقَاتِنَا وَكَلَّمَهُ رَبُّهُ قَالَ رَبِّ أَرِنِی أَنْظُرْ إِلَیْكَ ۚ قَالَ لَنْ تَرَانِی ؛

که اتفاقا در هر دو میقات های زمانی ‌مکانی برای حضرت موسی علیه السلام وصال رخ داده است ، در میقات باید دعا کرد باید خواست و باید خود خدا را خواست .

بیشتر بخوانید

معرفی میقات‌های پنج‌گانه حج برای مُحرم شدن

در میقات غسل مستحب است
در غسل ابتدا در آوردن لباس از تن است و این به آن معناست که انسان لباس خطایا و‌ گناه که همان لباس خواری و ذلت است را از روح و روان خویش در بیاورد چنانچه در مناجات توابین آمده : إِلٰهِى أَلْبَسَتْنِى الْخَطایا ثَوْبَ مَذَلَّتِى، وَجَلَّلَنِى التَّباعُدُ مِنْكَ لِباسَ مَسْكَنَتِى ؛خدایا! گناهان بر من لباس خواری پوشانده و دوری از تو جامه درماندگی بر تنم پیچیده.

سپس شستشو است که جناب حافظ خوب گفت: شست و شویی کن و آن گه به خرابات خرام تا نگردد ز تو این دیر خراب آلوده.

 سپس پوشیدن لباس احرام است که در واقع پوشیدن لباس تقواست ؛ لباس احرام یادآور قبر و قیامت است ،لباس احرام یادآور دور انداختن تعلقات است لباس احرام خروج از کثرت به وحدت است لباس احرام لباس بکرنگی و تواضع است.

این حدیث از امام العارفین حضرت سجاد سلام الله علیه که مرحوم محدث نوری در مستدرک ج دهم آورده قابل تامل است: هنگامی که امام سجاد ( علیه السلام ) از سفر حج بازگشت شخصی به نام «شبلی» که او نیز حج گزارده بود، به استقبال امام شتافت.

امام ( علیه السلام ) از او پرسید: ای شبلی! آیا حج گزاردی؟

شبلی گفت: آری فرزند پیامبر!

امام ( علیه السلام ) فرمود: آیا به «میقات فرود آمدی و جامه‏های دوخت را از تن درآوردی و غسل کردی؟

شبلی گفت: آری

امام ( علیه السلام ) فرمود: آن گاه که به میقات فرود آمدی و جامه‏‌هایت را درآورده، «غسل احرام» کردی و خواستی «لباس احرام» بپوشی آیا چنین نیّت کردی که «لباس گناه» را نیز از خویشتن دورگردانی و «جامه اطاعت خداوند» را در برکنی؟

شبلی گفت: نه!

امام ( علیه السلام ) فرمود: آن هنگام که جامه‏های دوخته را از تن بیرون می‏آوردی، آیا قصد کردی که از ریا و نفاق و امور شبهه‏ناک نیز به درآیی؟

شبلی گفت: نه!

امام ( علیه السلام ) فرمود: هنگامی که آلودگی‏های بدن خویش را با غسل می‏زدودی، آیا در این اندیشه بودی که خویشتن را نیز از رذیلت‏ها و گناهان بشویی؟

شبلی گفت: نه!

امام ( علیه السلام ) فرمود: پس، نه به میقات فرود آمده‏ای و نه از لباس دوخته جدا شده‏ای و نه غسل کرده‏ای!

سپس امام ( علیه السلام ) به او فرمود: آیا نظافت کردی و «محرم» شدی، (لباس احرام پوشیدی) و نیّت حج کردی؟

شبلی گفت: آری

امام ( علیه السلام ) فرمود: آن‏گاه که نظافت می‏کردی و احرام می‏بستی و نیّت حج می‏نمودی، آیاقصدت این بود که با نور توبه و بازگشتی خالصانه به سوی خداوند، پلیدی‏ها وگناهان جانت را نیز بزدایی؟

شبلی گفت: نه!

امام ( علیه السلام ) فرمود: هنگام «محرم شدن» در این اندیشه بودی که علاوه بر آنچه در حال احرام، بر تو حرام می‏گردد ( هر چه را خداوند ) برای همیشه حرام فرموده است نیز بر خویشتن حرام گردانی؟

شبلی گفت: نه!

امام ( علیه السلام ) فرمود: هنگام بستن پیمان حج ، اندیشیدی که هر قید و بند غیر خدایی را از خویشتن بگشایی و تنها در گرو پیمان خداوند باشی؟

شبلی گفت: نه!

امام ( علیه السلام ) فرمود: پس، نه نظافت کردی و نه محرم شده‏ای و نه پیمان حج بسته ‏ای!

سپس نماز مستحب است چرا که نماز یاد خداست اقم الصلوه لذکری

نماز اسباب تقرب است "الصلوه قربان لکل تقی"

سپس نیت احرام است که باید سالک بداند بین خویش و خدا رابطه خود را اصلاح کند.

سپس باید لبیک گفت ، لبیک گفتن در واقع معراج حقیقی سالک است ، عارفان با زبان ظاهر و زبان قلب لبیک می گویند و با این لبیک گویی ندای توحید را سر می دهند و عشق خود را به خداوند فریاد می زنند.

امام ( علیه السلام ) به او فرمود: آیا به «میقات» که وارد شدی، دو رکعت «نماز احرام» گزاردی و «لبیک» گفتی؟

شبلی گفت: آری

امام ( علیه السلام ) فرمود: هنگام ورود به «میقات»، نیت و اندیشه‏ات نایل شدن به زیارت خداوند و وصول به لقای پروردگار بود ؟

شبلی گفت: نه!

امام ( علیه السلام ) فرمود: آن هنگام که «نماز احرام» می‏خواندی، آیا نیت کردی که به وسیله نماز، که بهترین اعمال و برترین حسنات بندگان است، به خداوند نزدیک شوی و به او تقرب جویی؟

شبلی گفت: نه!

امام ( علیه السلام ) فرمود: هنگامی که «لبیک» می‏گفتی، نیت و اندیشه‏ات این بود که زبانت را تنها به طاعات خداوند بگشایی و از همه گناهان فرو بندی ؟

شبلی گفت: نه!

امام ( علیه السلام ) فرمود: نه به میقات وارد شده ‏ای و نه نماز گزارده‏ای و نه لبیک گفته‏ ای!

انتهای پیام/

منبع

افزودن دیدگاه جدید

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید در وب سایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.