شرح دعای هشتم صحیفه سجادیه _ شماره ۵۳۲ جلسه ۱۳
شرح دعای هشتم صحیفه سجادیه از حجه الاسلام والمسلمین موسوی مطلق
انتشار در روزنامه عصر ایرانیان
سه شنبه 1 إسفند 1402 شماره 4054
جلسه 13
بسم الله الرحمن الرحیم
اللَّهُمَّ إِنی أَعُوذُ بِک مِنْ…وَ مُبَاهَاةِ الْمُکثِرِینَ، وَ الْإِزْرَاءِ بِالْمُقِلِّینَ، بار خدایا به تو پناه می آورم از …مباهات با ثروتمندان و تحقیر تهیدستان.
این دو صفت مکثر (آنکه زیاد دارد )ومقل (آنکه کم دارد)مرتبط با ثروت و ثروتمندان است .
از جمله رزائل این است که : کسی را به واسطه ثروتش اکرام کنی و با واسطه ثروت او با او به دیگران فخر فروشی کنی و همچنین انسان ندار و فقیر و درویش صفتی را بواسطه فقر او خوار وذلیل وتحقیر کنی .
آنچه مسلّم است این است که ملاک احترام ومباهان واقتخار نمودن ثروت وقپرت واین گونه مسائل نیست ، و این هم مسلّم است که مشکل از ثروت و ثروتمند نیست مشکل از نوع نگاه ما به این مقوله است و الا در این بیان نیز تقبیح نشده است بلکه نوع نگاه را تقبیح کرده است . بلکه در روایات خیرالاموال ، افضل المال و امثالهم مانند کلمه خیر در ایه وصیت که تعبیر به مال شده است ویا در ایه دیگر به عنوان امداد الهی امده است داریم ، آنچه که اهمیت دارد ونبابد اتفاق بیفتد حب مال است و آن هم دوست داشتنی که موجب دلبستگی به آن شود. امیرالمومنین سلام الله علیه می فرماید : منْ اَتَی غَنِیّاً فَتَوَاضَعَ لَهُ لِغِنَاهُ ذَهَبَ ثُلُثَا دِینِهِ
هر کس در مقابل ثروتمند به خاطر ثروتش تواضع کند، دو سوم دینش از بین برود.
(نهجالبلاغه، حکمت۲۲۸)
نوع نگاه جامعه به فقرا باید اینچنین باشد :
فقرا شریک در اموال هستند؛
فقرا فرستادگان خداوند هستند ؛
فقرا زودتر از ثروتمندان به بهشت می روند ؛
فقرا سبب امتحان توانگران هستند ؛
در سیره رسول خدا و اهل بیت طاهرینش اکرام و احترام فقرا بسیار درس آموز و دارای جایگاهی مهم است که در جای خود بیان می گردد .
افزودن دیدگاه جدید