ترک بوسیدن ضریح ائمه بیادبی نیست اما ترک زیارت مذموم است
یک استاد حوزه گفت: اگر کسی به مشاهد مشرفه برود و ضریح مطهر را نبوسد مرتکب بیادبی نشده است بلکه اگر ترک زیارت کند مذموم و مرتکب بیادبی گردیده است.
به گزارش خبرنگار حوزه معارف اسلامی گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری آنا، اخبار مربوط به ویروس کرونا این روزها از همه طرف جامعه را دربرگرفته و باعث ایجاد ترس و استرس آشکار در زندگی مردم شده است. بروز این بیماری ویروسی که از ووهان چین آغاز شد؛ خیلی زود مرزهای این کشور را پشت سر گذاشته و طبق آخرین اطلاعات تاکنون به ۵۱ کشور جهان پاگذاشته است. کروناویروس یا همان کووید ۱۹، به ایران هم رسید و برخی از شهروندان را در تعدادی از استانهای کشور مبتلا کرده است که با بسیج همه جانبه بیمارستانها و پزشکان و پرستاران مبتلایان به این ویروس بستری شده و درحال طی مراحل درمان هستند.
مهمترین توصیه پزشکان در این روزها خانه نشینی و منع حضور مردم در مکانهای شلوغ و عمومی است. طبق این توصیه متخصصان، رفت و آمد در برخی مساجد کشور، برگزاری نماز جمعه و مراسمهای مذهبی و تردد در زیارتگاها و بقاع متبرکه با محدویتهایی همراه شد. در مقابل این توصیههای موقت برای کنترل و رفع این ویروس واگیردار بعضی از افراد در برخی مکانهای مقدس خصوصاً در حرم حضرت امام رضا(علیه السلام) و حرم مطهر حضرت معصومه(س) اقدام به کارهایی خارج از عرف و آداب زیارت کرده و با فیلمبرداری از خود و انتشار آن کردند که واکنشهای زیادی را به همراه داشت.
در ادامه گفتگوی خبرنگار خبرگزاری آنا با حجتالاسلام سید عباس موسوی مطلق درباره این اتفاقات و راههایی برای غلبه بر استرس و اضطراب در مواجهه با ویروس کرونا میخوانید.
آنا: بعد از شیوع ویروس کرونا محدودیتهایی در زیارتگاهها و بقاع متبرکه اعمال شد. بعضی از افراد در مقابل این محدودیتها خصوصاً در حرم امام رضا(علیه السلام) و حرم مطهر حضرت معصومه(س) اقدام به برخی کارهای عجیب و غریبی مثل لیسیدن ضریح کرده و فیلمهایی از این کارها منتشر کردند. آیا این نوع اعمال جایی در معارف اهل بیت(ع) و آداب زیارت دارد؟
موسوی مطلق: محدودیتها برای پیشگیری از شیوع این ویروس مطلوب است ولکن تعطیلی این اماکن ضربهای به اعتقادات وارد میکند که جبران آن بسیار مشکل است. محدودیت یعنی یک سری اصول بهداشتی مضاعف رعایت شود. محدودیت یعنی روبوسی و مصافحه در این اماکن شریف تعطیل گردد. اماکن مذهبی مانند مشاهد مشرفه، مساجد و حسینیهها وحتی منازل بزرگان همیشه پناهگاه مردم بوده و هست و خواهد بود. در زیارت شریف جامعه کبیره آمده «لائذ عائذ بقبورکم». ما معتقدیم حرمها به معنای واقعی دارالشفا هستند؛ حالا بوسیدن ضریح موضوعیت مستقله ندارد، بلکه پناه بردن موضوعیت دارد «عائذ بضریحک». اگر کسی مشرف بشود و نبوسد مرتکب بیادبی نشده است بلکه اگر ترک زیارت کند مذموم و مرتکب بیادبی گردیده است. خب البته لیسیدن ضریح و به نمایش گذاشتن ابداً مطلوب نیست.
آنا: آیا این رفتارها مصداق وهن مذهب و دور شان و آموزههای اهل بیت(ع) نیست؟
موسوی مطلق: بله یا وهن است یا مقدمات وهن را فراهم میکند و یقیناً شأن اهل بیت(علیهم السلام) را در اذهان زیر سؤال میبرد. اظهار ارادت به اهل بیت(علیهم السلام) اجرای فرامین آن بزرگواران است «اخذ بقولکم عامل بامرکم». بله به نیت شفا تبرک جستن یک موضوع دیگری است چنانچه حضرت یعقوب(علیه السلام) بهواسطه پیراهن یوسف(علیه السلام) و مالیدن به چشمانش شفا پیدا کرد.
آنا: با توجه به شیوع این ویروس منحوس و قرار گرفتن ما در ایام ماه پرفضیلت رجب مردم چگونه میتوانند از لحاظ معنوی ارتباط خود رو با خدا و اهل بیت(ع) برای مقابله با این ویروس و خصوصاً با استرس و اضطراب ناشی از آن که اتفاقاً افراد بیشتری رو درگیر کرده استفاده کرد؟
موسوی مطلق: اشتغال به اعمال و ادعیه ماثورهی مذکور پیرامون ماه مبارک رجب که عمدتاً هم در مفاتیح الجنان آمده است سبب آرامش میگردد، مخصوصاً اینکه یکی از مهمترین اعمال این ماه استغفار است؛ استغفار سبب جلب رحمت پروردگار و دفع بلا میگردد. خداوند میفرماید؛ پیامبر به آنان بگو اگر دعاهای شما نبود ما به شما توجه نمیکردیم؛ «قُلْ مَا يَعْبَأُ بِكُمْ رَبِّي لَوْلَا دُعَاؤُكُمْ ۖ فَقَدْ كَذَّبْتُمْ فَسَوْفَ يَكُونُ». همچنین تلاوت قرآن بسیار مفید و آرامبخش است. قرآن شفا است؛ «وَنُنَزِّلُ مِنَ الْقُرْآنِ مَا هُوَ شِفَاءٌ وَرَحْمَةٌ لِلْمُؤْمِنِينَ».
متأسفانه هدف اصلی این ویروس ترس است و علاوه بر اقتصاد و سیاست، اعتقادات مردم را نشانه گرفته است. خداوند قادر است اثر را از هر چیزی بگیرد آیا اثر آتش که ماهیت و ذاتش سوزاندن است را برای ابراهیم خلیل الرحمن نگرفت؟ تیزی کارد را هنگام ذبح اسماعیل نگرفت؟ مگر در ایام فرتوت بودن به زکریای نبی لطف نکرد؟ آیا عیسی(علیه السلام) را بدون پدر به وجود نیاورد؟ دریا برای موسی(علیه السلام) شکافته نشد؟ ما باز دنبال امتحان کردن خدا و اهل بیت هستیم، باید دنبال امتحان ایمان خود باشیم؛ ما موظف به اجرای فرامین متخصصین هستیم ولکن معتقدیم که خداوند دافع البلایا است. روحیه معنویت باید این روزها برای مبارزه واقعی با کرونا و امثالهم بیشتر تقویت شود.
آنا: در این شرایط آیا توصیه به زیارت دارید یا خیر؟ و اگر توصیه به زیارت دارید چگونه باید انجام شود؟
موسوی مطلق: ترک زیارت سبب خسران و پشیمانی خواهد شد. اگر آمار کشتگان آنفولانزا بیشتر است پس این همه تبلیغات برای این ویروس چیست؟ سرعت انتقالش بالاست قبول! پس برای مقابله با آن اصول بهداشتی کاملاً رعایت شود؛ قطعاً مشکلی پیش نخواهد آمد.
افزودن دیدگاه جدید